Tuinbranche Nederland is de brancheorganisatie voor de gehele tuinketen. Het ledenbestand bestaat zowel uit fabrikanten, importeurs en groothandelaren in tuinartikelen (leveranciers) als uit groen- en tuincentra en tuinretail waar de verkoop van tuinartikelen centraal staat (retail). Hiermee is Tuinbranche Nederland de unieke vertegenwoordiger van de totale bedrijfskolom en spreekt zij namens een brede en sterke achterban.

Tuinbranche Nederland richt zich met haar activiteiten op de belangenbehartiging van haar leden in de gehele keten. De activiteiten bestaan onder andere uit de lobby richting overheid, algemene branchepromotie, vertegenwoordiging van de branche en inspiratie, voorlichting en advisering. Tuinbranche Nederland treedt op namens de gehele branche maar is ook een informatiebron voor de individuele ondernemers.

Doel van Tuinbranche Nederland is het behartigen van de gezamenlijke belangen van de leden, het leveren van een relevante bijdrage aan de gezonde ontwikkeling van een professionele tuinbranche en het succesvol ondernemen van de leden. Duurzame ontwikkeling, aandacht voor natuur en milieu en maatschappelijke betrokkenheid zijn hierbij belangrijke randvoorwaarden.